Cartea de Programarea standard

Am ales un design al copertilor care sa sugereze ceea ce se utiliza atunci in informatica aplicata - cartela perforata. Fata de cum arata acum textele de la imprimantele laser, ceea ce se tiparea prin anii '70 - '80, dupa cum se vede pe ultima coperta, este o diferenta de la cer la pamant. Nu are referiri in nota introductiva la politica partidului asa cum aveau toate cartile.
Bibliografia nu contine lucrari politice, cuvantari ale lui Nicolae Ceausescu si nici documente de partid. O astfel de abordare, in anul 1980 asa cum rezulta din coperta interioara, nu este un lucru oarecare, din moment ce toata lumea facea altfel, pentru a usura publicarea de lucrari care nu erau nici de economie politica, nici de socialism stiintific, nici de filosofie, care justificau intr-o oarecare masura abateri de la rigorile stiintifice.
Am zis ca analistii sunt mai intai excelenti programatori, iritand colegi care faceau analiza de sistem informatic fara sa fi scris vreodata o linie sursa de program.
Pe cele 123 pagini sunt:
- cuprinsul in limba romana, rusa, engleza si germana
- nota introductiva
- doua anexe
Lucrarea are noua capitole, dupa cum urmeaza:
- consacrarea unei terminologii
- complexitatea sistemelor de programe
- calitatea sistemelor de programe
- productivitatea muncii programatorilor
- gestiunea resurselor in unitatile de informatica
- premisele programarii standard
- proceduri, secvente si programe standard
- programarea standard este....
- doua instrumente utile pentru programarea standard.
Cartea era rezultatul unei experiente intense de solutionare de probleme complexe prin reutilizare de proceduri si secvente de program orientate pe prelucrari matriceale. Construisem o biblioteca de proceduri FORTRAN pentru calcule matriceale care permitea:
- citirea de pe cartele a matricelor pe linii, pe coloane, dar si a matricelor rare
- afisarea de matrice pe linii, pe coloane, integrale, pe blocuri
- efectuarea de calcule matriceale
- calcul determinanti
- aflarea inversei
- generarea de matrice dupa reguli
- calcule cu linii ale matricelor
- calcule cu coloane ale matricelor
- extragerea de submatrice
- inversarea matricelor folosind blocuri
- agregari de matrice
- insumari pe linii
- insumari pe coloane
- aflarea de minime si maxime pe linii/ coloane
- interschimb linii/coloane/elemente
- concatenari dematrice.
testele au vizat estimarile prin metoda celor mai mici patrate clasic dar si in doua si trei trepte, precum si tot felul de calcule statistice, analiza dispersionala. Chiar si calculeele de bilant se efectuau folosind aceste proceduri, scrise omogen in raport cu un stil de programare si de compunere a listelor de parametri. Procedurile erau autodocumentate si ocupau cam o cutie de cartele perforate. Ele erau gandite incat multe dintre proceduri apelau proceduri considerare ca efectueaza operatii elementare de prelucrari matriceale.
Faptul ca profesorul Ludovic TŐVISSI, conducatorul meu de doctorat, cu care incheiasem stagiul intrucat sustinusem teza in 1978, a acceptat sa fie referent stiintific, a fost un factor de mandrie pentru mine, insemnand ca facusem un pas in a ma defini ce informatician. Si inca multe alte prelucrari.

revenire